Praktijkstudies: CBRE The Core, Amsterdam

Projectgrootte: 1400 m²

Product: Human Connections, Human Nature
Fotografie: Studio Beeldwerken

Hoofdkantoor The Core van CBRE gaat voor duurzaam en welzijn

Het pand dat de manier van werken bevordert

Begin 2019 verhuisde CBRE zijn hoofdkantoor naar The Core, een voormalige garage verbouwd tot zeer moderne werkomgeving. Volgens Ramon Beijen, Creative Director bij CBRE, staan samenwerking, cocreatie, innovatie en focus hier centraal. Ook in het ontwerp. ‘Interface bevordert met haar tapijten rust en concentratie.’

Alleen het interieur verraadt de geschiedenis van The Core als voormalige garage van Peugeot. Het gebouw op het Amsterdamse bedrijventerrein De Schinkel verwijst met zijn overhead aluminium deuren en sheddaken in de ‘Werkplaats’ naar zijn verleden.

Het kostte CBRE anderhalf jaar om deze locatie te vinden. Het kantoor op de Zuidas in Amsterdam werd te klein. Dat het even duurde voordat het juiste pand gevonden was, lag ook aan de strenge eisen die de vastgoedorganisatie stelde aan hun nieuwe pand. Het moest een plek zijn waar ze van waarde kunnen zijn voor de omgeving. Waar medewerkers en externen samenwerken.

Hoge eisen
Een standaardkantoor werkt niet voor ons”, zegt Beijen. “We zijn een organisatie waar allerlei soorten professionals werken. Bij ons werken creatieve geesten, maar ook mensen die heel exact met cijfers in de weer zijn. Die moeten allemaal hun plek hebben.”

Na het besluit om The Core te betrekken, ging het opeens snel. Binnen een jaar was de locatie verbouwd tot volwaardige kantoorruimte. In de voormalige showroom heeft CBRE een werkcafé als ontmoetingsplek voor medewerkers en klanten ingericht.

Werknemers op de eerste plaats
De inrichting van het gerenoveerde gebouw is ontworpen volgens de meest recente trends op het vlak van duurzaamheid, welzijn, en technologie. “De inzet van duurzame materialen was belangrijk. We stelden daarbij ook vragen over de energie die de vervaardiging kostte”, aldus Beijen. Met The Core wil CBRE een LEED Goldcertificering behalen. “Maar voor het interieur genoot het verkrijgen van een WELL Platinum-certificaat hogere prioriteit. Dat toont aan dat het pand is ingericht met de gezondheid van medewerkers in het achterhoofd. Dat zie je terug in waterpunten, de akoestiek, de lichtinrichting en het mobiliteitsplan, inclusief oplaadpunten voor elektrische voertuigen."

Maar het mooiste is dat het interieur de manier van werken ondersteunt”, zegt Beijen. “De inrichting is geoptimaliseerd voor de werkwijze, of je nou moet samenwerken, ontmoetingen hebt, creatief werk uitvoert of gewoon in stilte ergens op moet concentreren. Mensen bedenken zich wat op dat moment het beste past en voor hen het beste werkt.

Vier principes
Het ontwerp van de vertrekken was op basis van een bottom-up-proces. Een kernteam richtte zich op het bevorderen van het werk in de nieuwe situatie, waarbij het welzijn van de mensen binnen voorop staat. Zo kwamen vier principes tot stand die de indeling van het gebouw bepalen: cocreatie met opdrachtgevers, innovatie, samenwerking met oude en nieuwe opdrachtgevers en focus voor medewerkers die zich moeten concentreren.

Een voorbeeld hiervan is dat het gebouw ingedeeld is in vier zones:

1. Samenwerken: het Café
Wie binnenkomt stapt rechts meteen het Café in, ingericht voor onderling contact en ontmoetingen. De community host aan de balie brengt de cafébezoekers zoveel mogelijk met elkaar in contact.

Vanuit het Café zijn de overige vertrekken toegankelijk, want de begane grond kent een open indeling.

2. Innovatie: de Werkplaats
In de Werkplaats gaat het om innovatie. Dit is de middelste ruimte waar natuurlijk licht via het garagedak naar binnen schijnt. De Werkplaats biedt ruimte voor diverse projecten en hier kunnen medewerkers onderling gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring.

De ruimte heeft een natuurlijke overgang naar focus en stilte. Vooraan meer samenwerking, achterin meer focus. Het verschil zit hem in het ontwerp, tot aan de gebruikte planten toe. Een toonbeeld van een vierdimensionale inrichting.

De Werkplaats is ook de plek waar een servicepoint antwoorden geeft op vragen over ICT, personeelszaken en facilitaire zaken.

3. Co-creatie: het Client Lab
Het Client Lab is ingericht in een hoek van het gebouw. Hier is een werkbank waar klanten kunnen experimenteren met vormen en materialen. Poppen van vilt met de namen van medewerkers sieren de wand. “Dat is een cadeau van stoffenproducent Kvadrat”, lacht Beijen. “Ze hebben de kenmerken van de mensen uit het ontwerpteam."

Het Client Lab is een doorlopend experiment en moet bruisen”, vervolgt hij. “Hier organiseren we creative camps en evenementen met klanten. Het komt voor dat een klant een week lang aan zijn of haar project meewerkt. Ook halen we er soms andere externen bij. Klanten vertrekken zo altijd met een werkbaar concept.

4. Focus: De Bibliotheek
Op de tweede verdieping bevindt zich De Bibliotheek, dat nog het meest overkomt als een traditionele kantoorruimte. Hier staat concentratie voorop. “Niet iedereen wil iedere dag beweging om zich heen”, aldus Beijen.

Voor dit ontwerp wilden we samenwerken met duurzame partners, ook voor het tapijt. Een van die partijen was Interface. Zij leverden de tapijttegels uit de Human Connections-serie die voor rust en concentratie zorgen met hun natuurlijke ontwerp en geluiddempende eigenschappen. Hier zit een rustige flow in, en het is een stijlvolle en duurzame oplossing.

CBRE kent Interface al langer. “Duurzaamheid en innovatie zijn voor ons onmisbaar”, zegt Beijen. “Ook op dat gebied toont Interface zich keer op keer een koploper.”

Met zelfontworpen persona’s personaliseerde CBRE verschillende soorten werknemers. Deze persona’s werden door middel van een slimme rekenformule ingezet om met een eerste draft van het ontwerp te komen waarin de vier uitgangspunten terugkwamen. Beijen: “Dit was een andere aanpak dan het vlekkenplan dat je normaalgesproken ziet bij interieurdesign. De methode zorgt voor maatwerk per persoon, in plaats van per afdeling. Onze Workplace Consultants zetten deze werkwijze nu dan ook in voor andere klanten, waaronder de campus van Booking.com.”

De vier zones werken echt”, zo is de conclusie van Beijen. “Het was veel werk. We namen de mensen ook echt mee in de verandering. Maar het is belonend om te zien dat de inrichting teamleden ook echt ondersteunt in hun werk. Dit kantoor moest tonen hoe werken eruit gaat zien in de toekomst. Mijn team en ik zijn er in ieder geval erg trots op.

Host: de butler voor de werknemer
CBRE introduceert binnenkort de app Host waarmee medewerkers dingen kunnen regelen als reserveringen van werkplekken of de werkruimte koelen. Alle ruimtes bevatten sensoren die afleesbaar zijn. Het onderdeel Host Conciërge verbindt gebruikers daarnaast door naar andere nuttige diensten die The Core biedt. Denk aan het reserveren van fietsen of carpoolauto’s. Maar er is ook MYPUP (My Pick Up Point) waarmee je pakketten kunt laten brengen of kleding af kunt geven voor de stomerij.

Zulke dingen kun je met heel veel slimme oplossingen regelen. Wat ontbreekt is dat je dat allemaal op één platform kunt doen. Vandaar dat wij deze applicatie zelf hebben ontwikkeld, in samenwerking met partners”, zegt Beijen. The Core is een pilotlocatie, en de bedoeling is dat Host internationaal wordt uitgerold.

De internationale vastgoed- en huisvestingsadviseur CBRE richt zich op commercieel vastgoed in alle branches, waaronder kantoren, detailhandel en winkelcentra, industrieel en logistiek vastgoed, horeca, woningcomplexen en zorgvastgoed. Het bedrijf bedient beleggers, eigenaren, huurders, eindgebruikers en investeerders in commercieel vastgoed. 

Kantoor Praktijkstudies