Case Study: University of Nottingham, UK

Location: Nottingham, UK
Project Size: 532 m²
Design and Fit Out Specialist: B+M Installations
Products: On Line Pewter, Pepper, Off Line Pewter/Mandarin, World Woven Charcoal/Tweed, Scottish Sett Plaid Natural

Interface weaves a warm welcome in university foyer

Modular flooring specialist, Interface, has helped to transform the lobby of the University of Nottingham’s Business
School South into an inviting, welcoming space. Taking inspiration from the tranquil surroundings of the Jubilee
Campus where the School is sited, the University wanted to create a stylish foyer that put students in the right frame
of mind for lectures.

Luiza da Silva, Interior Designer at B+M Installations, the fit-out specialists that led the renovation, explained: “The
University wanted to find a way of bringing a more homely, calming feel to the straight lines and muted tones of the
space’s business-like interior. We turned to Interface to help us create the perfect flooring scheme for the lobby.
B+M Installations was supported by Interface’s Concept Design team, a specialist service dedicated to helping
architects and designers bring the latest flooring trends into educational, public and commercial interiors.

The open-plan space now features dedicated breakout areas, delineated using flooring from the World Woven
collection’s Scottish Sett. The distinctive tweed-inspired pattern of this range, as well as the strands of orange,
perfectly reflect the coarse woven texture and bold colours of the sofas in these activity zones. The workstations,
meanwhile, are marked out using the World Woven collection in charcoal tweed, helping to define the quieter study
areas from the zones for group interaction.

To achieve the University’s goal, we felt it was crucial to tap into the current trend for bringing the kind of artisanal
fabrics and materials normally found in the domestic environment into public spaces,” explained Donna Dent, Concept
Designer at Interface. “The Scottish Sett collection is ideal for this - the traditional feel of its tartan-like texture inspired by the hand-woven fabrics of the Highlands, contrasts nicely with the contemporary flooring scheme used elsewhere in the space. It helps provide a comforting oasis where students can relax before and after lectures.

Finally, a defined pathway bisects all of the distinct zones to draw visitors from the building’s doorway to the
auditorium. Skinny plank carpet tiles from Interface’s On Line and Off Line collection are laid in a herringbone format
to create a striking focal point to the space. Its neutral grey tones reflect the colours of the shifting shadows of the
trees outside the windows, while its bright orange accents further complement the colour scheme of the furniture in
the room.

Speaking about the end results of the refurbishment, Stavros Pourikas, Capital Projects Officer at the University
of Nottingham, concluded: “We particularly like the Scottish Sett, it works really well with the rest of the space. The
design scheme really does create a warm, welcoming environment for visitors. Our students love using the space, and
we’re thrilled with the end result.”

Carpet Tile Products

Office Case Studies