Gebouw van de vrijheid: het nieuwe Philips-hoofdkantoor in Hamburg

Baanbrekend zijn is alleen mogelijk door veranderingen door te voeren. Het proces initiëren en om veranderingen succesvol te implementeren, vereist vrijmoedigheid, vastberadenheid en een nieuwe manier van denken van alle betrokkenen.

Met deze uitdaging had Philips DACH te maken bij het plannen van de verhuizing van het hoofdkantoor in het noorden van Hamburg in Duitsland.

De focus van het bedrijf lag op een soepele overgang van traditioneel naar modern. In De afgelopen 10 jaar was het hoofdkantoor gevestigd in twee klassieke kantoortorens van zestien verdiepingen, met kleine, afzonderlijke, kubusvormige kantoren. Het nieuwe gebouw kent een innovatieve en niet-territoriale indeling van kantoren, met diverse oplossingen voor zowel open ruimtes als plekken bestaande uit meerdere ruimtes.

Innovaties, waaronder het delen van bureaus, waardoor vaste werkplekken worden vervangen door grootse, open, interactieve werkzones biedt, leidden in eerste instantie tot scepsis. Zorgen werden onder meer geuit over de akoestiek en het gebrek aan privacy voor concentratie.

Philips is samen met architect Kim Mark Bosbin en partners, waaronder Interface, deze uitdagingen aangegaan. Ze hebben een innovatieve, aantrekkelijke en ultramoderne werkomgeving ontworpen met een positief effect op persoonlijk welzijn en de samenwerking tussen medewerkers. Het ontwerp in de nieuwe werkomgeving van individuele vloeren met voor Hamburg typische thema's speelt een sleutelrol in het stimuleren van de betrokkenheid van werknemers.

"Alle locaties van Philips beschikken altijd over een sterke regionale inbreng", legt Kim Marc Bobsin uit. "We kregen altijd veel vrijheid bij het ontwerp."

Elk van de zes verdiepingen vertegenwoordigt een oriëntatiepunt of een plaatselijk thema van de Hanzestad middels het kleurenschema, de meubels en decoratieve accessoires. Zo weerspiegelt de eerste verdieping, waar blauw overheerst,  de 'stad op het water'. Zeemeeuwen en traditionele rieten strandstoelen zorgen voor een nautisch gevoel. Op andere verdiepingen ligt de focus op de culturele aspecten van Hamburg, waarbij thema's zoals het nachtleven op de Reeperbahn of in de stadsparken worden aangehaald.

Hierdoor ontstaan plekken voor samenwerking tussen teams, alsook ontspannen, rustige zones. Net zoals in de stad zelf. De sterke regionale inbreng zorgt ook voor een verbinding tussen medewerkers en hun nieuwe kantoren, omdat plaatselijke bezienswaardigheden in de nieuwe werkruimte een vertrouwd gevoel oproepen.

Betrokkenheid van de medewerkers was ook belangrijk bij de ontwikkeling van het nieuwe kantoor. In totaal hebben 25 projectgroepen actief deelgenomen aan de planning van het nieuwe hoofdkantoor. Deze groepen hebben ideeën en specifieke eisen voor de nieuwe kantoren bijgedragen.

"De interesse en betrokkenheid was enorm," stelt Kim Marc Bobsin. "Veel ideeën van medewerkers werden opgenomen in het ontwerp van de zogenoemde ‚‘gemeenschappelijke ruimtes’ in het midden van elk vloerplan in t-vorm."

Informatieve evenementen en vraag- en antwoordsessies zorgden voor transparantie. De  meest actuele plannen konden op elk moment op een speciale website worden bekeken. De zorgen die zich voordeden bij de verhuizing konden op deze wijze worden weggenomen, omdat de medewerkers door hun betrokkenheid bij de veranderingen een verbinding met de nieuwe ruimte konden opbouwen.

De ontwerpbasis van het nieuwe open kantoorconcept werd gevormd door modulaire vloeren van Interface. Hier bij Interface werken we aan het creëren van +Positive Spaces. We vinden dat het ontwerp van een ruimte moet bijdragen aan een betere sfeer, en een hogere productiviteit en creativiteit van degenen die de ruimte gebruiken. Voor Philips draait dit positieve ontwerp om het creëren van een ruimte die medewerkers inspireert, door veel verschillende manieren voor werken en verblijven in het gebouw mogelijk te maken.

Equilibrium, de collectie tapijttegels van Interface, werd geïntegreerd in het onderliggende kleurenschema van elk van de zes niveaus. Hiervoor ontwikkelden de conceptontwerpteams van Philips en Interface samen specifieke, aangepaste kleuren. Het kleurenschema vereenvoudigt ook de oriëntatie in het gebouw. Deze subtiele zones bevorderen intuïtieve oriëntatie, leiden gebruikers door het gebouw, en geven het doel van afzonderlijke gebieden en ontspanningsplekken, waaronder de gemeenschappelijke ruimtes.

De vloeren van Interface leveren niet alleen een waardevolle bijdrage aan het algemene ontwerp, maar dragen ook  bij aan de akoestiek. Dankzij de uitstekende eigenschappen voor geluidsabsorptie en de akoestische ondersteuning van SONE®, voldoet Equilibrium aan de hoge akoestische eisen van een multifunctionele vloerbedekking. De modulariteit zorgt voor een flexibel en adaptief ontwerp van kantoorruimtes.

De medewerkers van Philips kunnen nu voor elk project de ideale werkomstandigheden kiezen; of ze nu in een open ruimte werken, of in een rustige vergaderzaal zitten.

Het nieuwe hoofdkantoor van Philips bestaat uit functionele, innovatieve en inspirerende ruimtes die zijn gericht op medewerkers. En dankzij het holistisch ontwerpconcept komt het een stap dichterbij de werkwereld van de toekomst.

Gerelateerde Artikelen