Kunnen +Positive spaces het welzijn en de productiviteit van de werknemer stimuleren?

Onderzoeken in de afgelopen jaren demonstreren een duidelijk en meetbaar verband tussen de manier waarop een ruimte is ingericht en de productiviteit van werknemers. Wij van Interface vinden dat het ontwerp van een ruimte moet bijdragen aan een verbetering van de sfeer, productiviteit en creativiteit van degene die de ruimte gebruikt. Bij positief ontwerp draait het om het creëren van een ruimte die flexibel kan inspelen op de alsmaar veranderende manier waarop hij wordt gebruikt.

Gebleken is dat kantoorruimtes met veel daglicht en met name uitzicht op de natuur, daadwerkelijk zorgen voor meer creativiteit en betere resultaten. Het is dan ook niet vreemd dat veel bedrijven onderzoeken hoe ze dergelijke natuurelementen, een concept dat bekend staat als biophilic design, kunnen integreren in hun kantoor interieur om Positive spaces™ te creëren voor het welzijn van de gebruikers. De Spaanse architecten Selgas en Cabo hebben bijvoorbeeld een compleet nieuw hoofdkantoor ontworpen in de bossen net buiten Madrid. Half verzonken in de bodem, met een gebogen raam tot aan het plafond en een panoramisch uitzicht. Dit alles zorgt voor optimaal daglicht in de ruimte. Werknemers wanen zich een met het bos, wat hun vindingrijkheid stimuleert.

Deze focus op gezondheid en welzijn op kantoor is de afgelopen jaren dusdanig belangrijk geworden, dat er een nieuw keurmerk voor gebouwen is geïntroduceerd: de WELL Building Standard. Dit keurmerk hanteert op onderzoek gebaseerde strategieën om de ontwikkeling van gebouwen en interieurs die de gezondheid, het geluk, het bewustzijn en de productiviteit van de gebruikers stimuleren, te bevorderen.

Een ander voorbeeld van een bedrijf dat welzijn in haar kantoorruimtes hoog in het vaandel heeft, is Friends of the Earth. De milieuorganisatie wilde bij het ontwerp van haar nieuwe kantoor een positieve werkplek creëren, waarin haar kernwaarden duidelijk naar voren zouden komen en waar personeel en vrijwilligers efficiënter met elkaar zouden kunnen communiceren. Biophilic design bleek de perfecte keuze voor het nieuwe kantoor, waarbij de focus op welzijn en het doel om het milieu te verbeteren perfect worden gecombineerd.

Om dit te bereiken, hielpen wij van Interface interieurspecialist Peldon Rose bij het maken van een keuze uit onze modulaire vloerbedekking voor de nieuwe Friends of the Earth-werkplek. Peldon Rose heeft onze producten gebruikt om een uniek 'rondje om de aarde'-vloerconcept te creëren en om het doel en de merkidentiteit van de organisatie tot leven te brengen. Het mondiale bereik komt goed naar voren: van het tropisch regenwoud tot aan de Noordpool.

Dankzij de collectie Urban Retreat, geïnspireerd op de natuur, lijkt het in de gemeenschappelijke ruimtes van het kantoorgebouw net alsof er gras en een zandwoestijn ligt. Net Effect is een collectie met drie verschillende texturen, die samen verwijzen naar het moment dat de zee schuimend het strand oprolt. Ook is er een ruimte gecreëerd in de vorm van een ijsberg, waar het dankzij de tapijttegels net lijkt alsof het licht door het water beweegt.

De wens om een positieve ruimte te ontwerpen, vormde de inspiratie voor dit project en vele andere projecten. Het creëren van omgevingen met gezondheid en welzijn in het achterhoofd kan werknemers bij elkaar brengen. Het kan hun werkprestaties verbeteren en daarmee voor organisaties de bron zijn voor toekomstige groei en succes.

Bekijk onze video voor meer informatie over het project.

Gerelateerde Artikelen